Blog
petak, travanj 20, 2007
Radi prve godišnjice Bloger.HR sam odlučio nakratko prekinuti blog pauzu i hrvatsku blogersku zajednicu upoznati s ovim zanimljivim primjerom  filmsko-glazbenog stvaralaštva.
draxblog @ 18:36 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 2, 2007

Jučer sam na ovom blogu brisao mrtve linkove. Danas ću za promjenu dodati jedan prilično živi.

Riječ je o Politika.com, hrvatskom grupnom političkom blogu koji se, usprkos toga što je osnivačima uzor bio Daily Kos, američki ljevičarski blog, može pohvaliti s svjetonazorski prilično raznolikim suradnicima.

draxblog @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 1, 2007

Nova godina je vrijeme kada ljudi imaju običaj osvrtati se unatrag. Ja sam, osvrćući se na ovaj blog u prošloj godini, došao do zaključka da je mogao biti daleko bolji.

Zato sam odlučio malo poraditi na tome da početkom 2008. godine Draxblog IV bude malo bolji. Između ostaloga i time što sam odlučio malo počistiti mrtve blog linkove.

draxblog @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 31, 2006

Nemam baš vremena za neke prigodničarske postove. Drugi za to imaju više vremena i šlifa.

Ja ću se zadovoljiti tek jednom čestitkom, ali najiskrenijom.

draxblog @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

Među poplavom komentara u kojima se prolijevaju hektolitri suza i gorko nariče zbog tužnog Sadamovog završetka nisam mogao ne zapaziti jedan u kojem se sve nade polažu u Hillary Clinton koja bi, navodno, trebala zaustaviti sve to "barbarstvo" i stvoriti jedan bolji, ljepši, pravedniji svijet.

Ja sam prema tome malo skeptičan, i to ne samo zato što se Hillary Clinton još kao Prva dama istakla kao ne baš najspretnija političarka, velikim dijelom zaslužna za to da joj je suprug šest od osam godina mandata morao služiti s republikancima u Kongresu.

Moja skepsa je više reakcija na ničim argumentiranu tvrdnju da su žene, navodno zbog svojih karakternih i drugih osobina, superiorne muškarcima, odnosno da će svijet u kojem su žene na vrhunskim položajima po defaultu biti bolji, ljepši i sretniji od onog u kojem su na vrhunskim položajima muškarci.

Naime, ako se malo pogleda svjetska povijest, vidjet će se da su u njoj ženski vladari bili rijetki, ali su još rjeđe bile vladarice koje bi se po svojim dostignućima i uspjehu mogle mjeriti sa svojim muškim kolegama.

Lijep primjer je drevni Egipat, koji je u nekoliko tisuća godina ima samo tri dokumentirane faraonke. Od njih je Hatšepsut poznata po tome što se netko pobrinuo odmah nakon njene smerti izgrebati sva njena lica s reljefa i razbiti sve njene kipove – nekako sumnjam da je razlog tome bilo veliko oduševljenje starih Egipćana njenom vladavinom.

Mnogo poznatija od Hatšepsut je, dakako, Kleopatra, najpoznatija vladarica u egipatskoj povijesti. Njeno dostignuće je u tome da je jedna od najstarijih monarhija na svijetu – koja je bila preživila katastrofalne suše, poplave, gladi, etiopske, libijske, asirske, perzijske i grčke invazije – prestala postojati upravo zahvaljujući njenim "vrhunskim" državničkim sposobnostima.

Nekoliko tisućljeća kasnije je carica Tsu Hsi umalo istu stvar postigla s Kinom, za čije se duge vladavine bilježe propadanje Kineskog carstva, širenje zapadnih kolonizatora kojima se pobjedničkim ratom priključio i tek nedavno modernizirani Japan.

Isti se fenomen može primjetiti i sa ženama koje su na čelo svojim država došle demokratskim putem. Tako je od svih izraelsko-arapskih ratova jedini gdje je Izrael bio najbliži potpunom porazu bio onaj jomkipurski, a slučajno je na čelu Izraela bila premijerka Golda Meir.

U Argentini je, pak, dolazak Isabele Peron u predsjedničku palaču obilježio početak "prljavog rata" među zavađenim frakcijama njenih pristaša.

Redovi za crni kruh, redukcije struje, šverc kave i ostale stvari koje "držatvotvorci" podmeću pod nos jugonostalgičarima su, pak, obilježile mandat Milke Planinc – jedine premijerke u povijesti bivše Jugoslavije.

Kroz povijest, dakako, ima i suprotnih primjera, od kojih se, na primjer, ističu engleska kraljica Elizabeta i britanska premijerka Margaret Thatcher, ali su oni prije izuzetak nego pravilo, a njihov uspjeh i veličina imaju daleko više veze s njihovim karakterima nego sa spolom.

Zato je teza da se prilikom izbora i sličnih događaja mora po defaultu izjašnjavati za žene ne samo pogrešna – otprilike isto onako kako tvrdnja da na vlasti moraju biti samo bijelci - nego i opasna. U svjetlu gore navedenih primjera bi dolazak Hillary Clinton u Bijelu kuću i Segolene Royal u Elizejsku palaču trebao predstavljati itekakav razlog za zabrinutost po pitanju budućnosti svijeta.

draxblog @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 30, 2006

Zanimljivo je kako je netko ovaj snimak stavio u kategoriju zabave. Zapravo i nije, ukoliko je netko upoznat s poviješću sličnih događaja, ili s žanrom DVD-ova koji se najbolje prodaju na bagdadskim i drugim tržnicama.

A nekako mi se čini i da će, ukoliko međunarodna diplomacija za promjenu ne bude radila svoj posao, i ovaj globalni sukob završiti slično.

draxblog @ 18:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 24, 2006

Postoje mnogi načini na koji se može razbiti višetjedna blog-šutnja. Blagdanska čestitka vjernim čitateljima je jedna od njih.

draxblog @ 18:13 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, studeni 11, 2006

Da se ne zaboravi nikad.

draxblog @ 17:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 9, 2006
Zanimljivo je kako je od svih sedam "ključnih" izbornih utrka za američki Senat republikancima uspjelo pobijediti jedino u Tennesseju gdje su koristili ovaj reklamni spot.

draxblog @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 26, 2006

Baš sam na Novi TV gledao dokumentarnu emisiju Forenzičari i tamo se spominje kako je jedan tip koristio "pušku kalibra 22 mm".  

Prva stvar koju sam pomislio jest da je riječ o jednoj mišićavoj grdosiji od čovjeka, jer svatko tko se malo razumije u naoružanje zna da se danas oružje kalibra 22 mm prije smješta u kategoriju topova nego pušaka.

Riječ je, u stvari, o oružju koje na engleskom jeziku ima "22 Caliber", ali "pametno malo" koje prevodi za Novu TV je vjerojatno pacifist koji se grozi oružja i ne može zamisliti ne samo da ga drži u rukama, nego i da koristi malo opširnije engleske rječnike. 

Naime, "22 Caliber"  se ne odnosi na 22 mm nego 0,22 inča, što iznodi otprilike 5,58 mm. Riječ je o jednom najslabijih puščanih zrna, koje se koriste za sport i lov na sitnije nametnike, kao i za specijalne operacije.

Doduše, Forenzičari nisu prvi takav slučaj, pa se tako jednom davno izrugivalo jednom uglednom tjedniku koji je tvrdio da Izraelci pobunjene Palestince gađaju sačmaricama kalibra 22 mm. 

Slična pogreška – ako se takvom može nazvati - je vezana i uz jedan od najkreativnijih prijevoda filmskog naslova u bivšoj Jugoslaviji. Tako je Thuderbolt & Lightfoot (Munja i Lakonogi) - filmski debi Michaela Cimina iz 1975. godine – dobio naslov Kalibar 22 za specijaliste.

U dotičnom filmu se, inače, ne koristi kalibar 22, ali zato on sadrži jednu dojmljivu scenu – moždjedinu u povijesti kinematografije u kojoj se protutenkovski top koristi u civilne svrhe.

draxblog @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare